HE Mostar, odbrambeni nasip, 2 juli 1986.


HE-Mostar-2-juli-1986-a

odbranbeni-nasipPogled na odbrambeni nasip sa puta Raštani -Vojno. U daljini se vidi vrh planine Velež. Snimljeno 31. maj 2015.

Zaštita lijevog zaobalja (42 ha) obavljena je nasipom paralelnim sa tokom Neretve dužine 2 065 metara. Pokos prema akumulaciji je u nagibu 1:2, dok je suprotni pokos u veoma blagom nagibu 1: 10 i spaja se sa nasutim površinama u zaobalju. Na ovaj način izbjegava se efekat klasičnog nasipa između zaobalja i akumulacije. Nasip je izveden od terasnih materijala dobivenih pri iskopu u građevinskoj jami. Radi zaštite pokosa nasipa od erozije pod djelovanjem valova i oscilacija nivoa vode izvedena je zaštita betonskim šestougaonim elementima. Ovi elementi polagani su na filter-plastiku, nakon prethodnog izravnavanja i kompaktiranja pokosa nasipa.
Nasip je radila OOUR Niskogradnja. Za raznošenje i postavljanje betonskih elemenata bila je angažovana SORA Neretva (Savezna omladinska radna akcija). Omladinci i omladinke iz raznih krajeva Jugoslavije boravili su u naselju na Salakovcu. Hidroelektrane na Neretvi snosile su sve troškove renoviranja bivšeg dijela radničkog naselja Hidrogradnje, izgradnju sprotskih terena, restorana, kuhinje te uređenje partera i zelenih površina. Omladina iz raznih dijelova bivše Jugoslavije je baš pošteno radila, brigade prebacivale norme raznosajući i slažući betonsku oblogu nasipa. To je bio pogodan posao za brigade jer se učinak rada jasno vidio. Kuorizitet je što je ovo možda bila jedna od posljednjih omladinskih radnih akcija u Jugoslaviji. Vrijedilo bi istražiti odgovarali li to istini.

Slike dole su snimljene 27. 8. 2015., 29 godina poslije izgradnje nasipa.

Oštećena obloga nasipaNa više mjesta došlo je do ispiranja podloge ispod obložnih prizmi. Bilo bi interesantno istražiti uzrok tome – da li na tim mjestima voda uvire u nasip, ili je do ispiranja došlo strujanjem podzemnih voda iz zaobalja u akumulaciju.

Detalj obloge nasipa he mostarJoš jedno oštećenje izazvano strujanjem vode.

Obloga nasipa he mostar Oštećena obloga nasipa.

Nasip he mostarNasip 29 godina poslije izgradnje.

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s